Учні навчалися визначати швидкість хімічної реакції, яка відбувається всього за декілька секунд…

Учні навчалися визначати швидкість хімічної реакції, яка відбувається всього за декілька секунд…

Швидкість хімічних реакцій є дуже важливою для нашого життя. Всі хімічні виробництва та і саме життя засновані на хімічних реакціях, які відбувається з певною швидкістю. Тому вміння її визначати, аналізувати, вивчати фактори, які впливають на неї, є дуже важливими для фахівця-хіміка.

У ХХ сторіччі декілька Нобелевських премій з хімії були вручені саме за вивчення кінетики реакцій. Багато таких задач зустрічається на міжнародних та Всеукраінських хімічних олімпіадах.

Сьогодні на четвертій лабораторній роботі проекту Мобілаб  з учнями МАН ми визначали швидкість реакції розкладу комплексу Феруму з тіосульфат-іонами. Ця реакція полягає у утворенні забарвленого комплексу, який швидко руйнується, знебарвлюючись при цьому. Тому його концентрацію та її зміну в часі можна зручно спостерігати за допомогою спектрофотометра. А, оскільки, процес відбуваєть всього декілька секунд, то запис та аналіз кінетичних кривих зручно робити на матричних спектрофотометрах, які використовуються в проекті.

Крім визначення константи швидкості за часом напівреакції, учні змогли порівняти вплив присутності йонів Кобальту та Купруму на її перебіг.

Визначили, який з них є каталізатором, тобто прискорює її, а який сповільнює.

Проект здійснюється за підтримки БФ “Кращим бути”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *