Швидкість хімічної реакції та визначення аспірину – команда “Мобілаб” апробувала ще дві роботи.

Швидкість хімічної реакції та визначення аспірину – команда “Мобілаб” апробувала ще дві роботи.

Останніми днями команда проекту  Мобілаб зосередилася на розробці  двох нових лабораторних робіт для проекту «МобіЛаб» із циклу «Хімія кольору та миючих засобів». Суть першої роботи полягає у порівнянні швидкості окисно-відновної реакції між натрій тіосульфатом та ферум(III) хлоридом при наявності солей Кобальту(II) та Купруму(II) та без них на спектрофотометрі.

При додаванні натрій тіосульфату до ферум(III) хлориду утворюється нестійкий комплекс темно-синього забарвлення, який згодом знебарвлюється через внутрішньо-молекулярне відновлення йонів Феруму. Учні повинні провести цю реакцію безпосередньо в кюветі, яка знаходиться у спектрофотометрі, налаштувати прилад для побудови графіку і за ним визначити час напіврозпаду комплексу та зробити висновок про те, як впливають солі перехідних металів на цей процес.

Суть другої роботи полягає у спектрофотометричному визначенні концентрації аспірину в таблетках. Учні повинні побудувати калібрувальний графік за серією стандартних розчинів ацетилсаліцилової кислоти та комплексу аспірину з Ферумом(III), виміряти оптичну густину приготовленого розчину із таблетки аспірину та за графіком знайти концентрацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *