ВИЗНАЧЕННЯ КОНЦЕНТРАЦІЇ ВІТАМІНУ В12 У РОЗЧИНІ – АПРОБОВАНО ТРЕТЮ ЛАБОРАТОРНУ РОБОТУ З ЦИКЛУ “ХІМІЯ КОЛЬОРУ ТА МИЮЧИХ ЗАСОБІВ”

ВИЗНАЧЕННЯ КОНЦЕНТРАЦІЇ ВІТАМІНУ В12 У РОЗЧИНІ – АПРОБОВАНО ТРЕТЮ ЛАБОРАТОРНУ РОБОТУ З ЦИКЛУ “ХІМІЯ КОЛЬОРУ ТА МИЮЧИХ ЗАСОБІВ”

25 листопада в Інституті біології, хімії та біоресурсів у рамках проекту «МобіЛаб» для учнів Буковинської Малої академії наук було проведено третю лабораторну роботу із циклу «Хімія кольору та миючих засобів». Учні знову мали можливість попрацювати із спектрофотометром Ocean Optics 650 (2000) та визначити концентрацію вітаміну В12 (кобаламіну) у розчині.

Вітамін В12 – це вітамін групи В, бере участь у кровотворенні, регулює вуглеводний і жировий обмін в організмі. Вітамін В12 бере активну участь в обміні білків, жирів і вуглеводів в тісній взаємодії з вітаміном С, фолієвою та пантотеновою кислотами, а також сприяє засвоєнню феруму організмом.

Перед початком лабораторної роботи школярам розповіли про функції вітаміну В12 в організмі, повторили що таке оптичні методи аналізу, а також розказали суть роботи, після чого учні приступили до її виконання. Під час проведення лабораторної роботи діти закріпили набуті вміння користування піпетками, дозаторами та спектрофотометром. Для закріплення отриманих знань учням було запропоновано визначити невідому концентрацію вітаміну В12 у розчині за допомогою калібрувального графіка.  Всі учні добре впоралися із цим завданням.

Аліна Іванова-Толпінцева

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *